ISP Blacklist, wat is dat precies?

ISP Blacklist is een online ‘zwarte lijst’ voor klanten van hosting- en internetproviders die zich meerdere malen hebben misdragen door het versturen van spam, niet betalen van rekeningen etc. Hierbij is privacy een van de belangrijkste speerpunten.

Privacy
De privacy van mensen op de lijst wordt gewaarborgd doordat gebruikers geen inzage hebben in het systeem, maar alleen een code terugkrijgen terwijl zij de gegevens aanleveren. Invoeren van een bankrekeningnummer zorgt bijvoorbeeld voor een 1 (= notoire spammer), 2 (= wanbetaler < 2x) of 3 (= wanbetaler 2x of meer). Gebruiker van het systeem moet zelf dus op de hoogte zijn van de persoonsgegevens. Partijen die gegevens aanmelden, versleutelen zelf de persoonsgegevens met een publieke sleutel, waarvan de betrokken notaris heeft vastgesteld dat de private sleutel is vernietigd zonder inzage. Dit sleutelpaar wordt elk jaar vernieuwd, de dataset van het voorgaande jaar is tot einde van het nieuwe jaar beschikbaar. Decryptie is hierdoor niet mogelijk.

Doelstelling
ISP Blacklist moet het Nederlandse ISP’s mogelijk maken het internet betrouwbaarder, veiliger en
goedkoper maken. Door middel van de blacklist is het voor mensen die ter kwader trouw zijn, minder
interessant om hiervoor Nederlandse ISP’s en hosters te gebruiken. Hierdoor daalt het (debiteuren)risico
van de aanbieders, waardoor de kosten omlaag kunnen of er meer geïnvesteerd worden in nieuwe
technieken.